Over de markt Over standwerkers Het standwerken beroep

Een vrij beroep op de markten van Nederland.

Standwerkers op de markten, wie kent ze niet. Marktkooplui met een wonderbaarlijk verkoopverhaal waarbij de handigste artikelen worden aangeprezen. Liefst op traditionele en humoristische wijze waarbij vaak het verkooppraatje al de investering en aankoop waard is.

Standwerken is zo leuk, als je het vak goed begrijpt en al enige ervaring met mensen heb, dan kun je vele overhalen tot het kopen van je product. Mensenkennis, vriendelijk en beleefd zijn is van groot belang om een goede standwerker te zijn. Een echte standwerker rookt ook niet om zijn stem te besparen. Eet en leeft gezond. Alcohol zou voor de wel doordachte en bespraakte standwerker taboe moeten zijn. Standwerken is romantiek. Met je handel, je auto, de kleurrijke parasol en uitklapbare lichte aluminium tafel op pad, de wijde handels wereld in. Maar het is ook een hard bestaan waarbij je erg actief en representatief moet zijn. Sommige zijn gestoken door een werkbij en andere worden beticht van het in bezit en ten uitvoer brengen van hyperactiviteit. Een marktvak echt passend voor deze vorm van markthandel als je graag een standwerker wil zijn.

advertentie

Standwerkers staan ook op beurzen, concoursen, houden in opdracht bedrijf presentaties en doen aan product promotie. Sommige standwerkers kun je alles laten verkopen, maar er zijn ook standwerkers, die hun hele carrière zich bezig houden met de verkoop van een enkel product. Deze verkopers zijn dan de specialisten in het specifieke artikel en kunnen zij je alles vertellen hoe op de juiste wijzen een product te gebruiken. Waarom standwerken? Standwerker zijn is voor sommige een roeping. Standwerkers onderscheiden zich van de zogenaamde stille kramers. Een goede standwerker kan veel volk verzamelen voor zijn kraam op de markt of op een beurs. Met een boeiende presentatie kunnen bezoekers interesse tonen in deze product presentatie.

De standwerker. Een welkome vorm van vermaak op markten, braderieën en thema evenementen. Standwerker zijn is acteren en presenteren te gelijk, het is aan het oordeel van het marktbeheer of een standwerker zijn beroep naar behoren uitoefent. Het beheer bepaalt zo ook of de standwerker een volgende keer weer welkom is op de markt. Vooralsnog mag een standwerker ook niet wegen of meten, uitzonderingen daar gelaten. Elke gemeente hanteert een eigen regelgeving en is het raadzaam om te informeren of er op de markt een standwerkers plaats is voor het uitoefenen van het beroep standwerken.